Recepten Ben

Recepten Ben

De recepten van Ben zijn altijd heerlijk vers bereidt. Uiteraard geeft Ben niet graag het geheim van de smid prijs maar speciaal voor u geeft hij zijn smaakmakers vrij. Op deze pagina kunt u al onze vrijgegeven recepten terugvinden.

Vietnamese Springrolletjes 5 personen (2 stuks per persoon)
Deze lenterolletjes zijn erg gezond, deze worden gestoomd en niet gefrituurd

Materiaal: Ovenbakplaat, vetvrij papier, wok, schuimspaan, stoompan

jkjl

Ingrediënten: rijstpapier 22cm rond

Vulling:
200 gram Gehakt
10 gram Verse knoflook, fijngehakt
75 gram Pinda’s geroosterd
15 gram Koriander fijngehakt
20 milliliter Thaise vissaus
20 gram suiker
Wit gemalen peper naar smaak
Olie

Knoflookolie: 30 milliliter olie en 5 gram vers geperst knoflook
Garnering: Sla blaadje, korianderblad, vissaus, rood pepertje in reepjes, taugé

Voorbereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Roosteren de pinda’s in ca 12 minuten goudbruin (af en toe keren). Laat het afkoelen. Hak het daarna grof in de vijzel of blender. Knoflookolie om de rijstpakketjes in te smeren: Fruit de knoflook, op matig vuur, in de olie goudbruin. Verwijder de knoflook en gooi weg, bewaar de knoflookolie. Braad het gehakt rul met wat olie, in een wok. Laat het gehakt uitlekken in een vergiet.

Bereiding: Verhit een wok met wat olie en fruit hierin knoflook, gehakt, koriander peper, vissaus, suiker en de geroosterde pinda’s. Zorg dat het meeste vocht vrijwel verdampt is. Zet de vulling weg en laat afkoelen. Pak een rijstvel en maak het met water vochtig, laat het een paar seconden liggen op een bord, leg het daarna op een schone theedoek en dep het wat droog. Maak niet te meer dan 2 vellen in een keer vochtig. Let op!! de vellen mogen niet te droog worden!! Schep 1 theelepel vulling midden op een rijstvel. Vouw de helft van het rijstvel over de vulling. Knijp zachtjes plooitjes in de overlappende vellen om ze vorm te geven. Kwast elke gevuld rijstpakketje in met wat knoflookolie zodat ze niet aan elkaar kunnen kleven en voor de smaak. Maak de rest van de pakketjes. Leg een stuk vetvrij papier in de stoompan en leg de pakketjes hierop. Stoom de pakketjes in ca. 5 minuten warm (vulling is al gaar)

Serveren: Wikkel elk pakketje in een klein stukje sla en geef er de verse korianderblad en taugé bij. Leg de pakketjes op een klein bordje of leg alles op een grote serveerschaal. Lekker met dip van vissaus: vissaus, peper en suiker met scheutje water.

Eet smakelijk!

Met culinaire groet,

Ben Mac Gillavry